Forum o misterijama

Sve misterije sveta na jednom mestu
 
PrijemPortalKalendarČesto Postavljana PitanjaTražiLista članovaKorisničke grupeRegistruj sePristupi

Delite | 
 

 Rajski vrtovi - Eden

Ići dole 
AutorPoruka
VampireWolf
Admin
Admin
avatar

Ženski Broj poruka : 854
Iskustvo u misterijama: : 2115
Agent level: : 13
Datum upisa : 22.06.2010
Raspoloženje : Ma opusteno
Fan misterije : Sve, apsolutno sve!

PočaljiNaslov: Rajski vrtovi - Eden   Uto Mar 27, 2012 10:08 pm

Postoje daljnji dokazi za ovu vezu sa prosvjetljenjem u Sumerskim zapisima. Ninlil ili Ninkharsag "Dama Kharsag-a", žena vođe Enlil-a, traži od vijeća sedmorice da joj stvore "Eden" (E-din) ili rajski vrt. Za Sumerane je E-din bio "prebivalište pravednika".
Ovo je isti rajski vrt (Eden) koji opisuje i sadrži biblijski mit. Drvo života i drvo znanja u biblijskom rajskom vrtu aludira na tajne Svjetlećih. Ono se može povezati sa "drvom" sedam čakri, "drvom" koje je odvelo prosvijetljenog u "nebo" i koje je kasnije postalo "drvo života" u ezoteričkom sistemu Kabale. Broj sedam ima kozmološku široku rasprostranjenost, a vijeće sedmorice je isto kao i sedam arhanđela ili glasnika iz Biblije koji su došli iz nebesa. Sumerani su izgradili njihove kule ili Zigurate sa sedam nivoa. Rečeno je da su Svjetleća božanstva prebivala na samom vrhu Zigurata – "Velika kuća" ili Ekur.
U našem istraživanju gledamo u različite kulture koje su potekle od Svjetlećih i veza između njih. Nemamo jasnu sliku svega i postoji mnogo sivih zona. Međutim, jedan primjer takve veze je biblijska priča o Potopu. Ovaj hebrejski mit je vrlo blizu onome nađenom u Sumerskom Epu o Gilgamešu. Nadalje, veza sa Knjigom Postanka završava sa pričom o Babilonskoj kuli, koja se nalazila u području koje je tada bilo dio Sumerskog carstva. Priča u Bibliji sugerira da je tajno znanje povezano sa Svjetlećima bilo inicijalno dovedeno u Babilon i nakon toga prenošeno od tamo.
U svim ovim kulturama postoje zapisi o posebnim grupama koje prema nama predstavljaju svećeničku elitu Svjetlećih, malu a ipak moćnu skupinu koja je iskusila prosvjetljenje. U Sumeriji smo pronašli Egregore ili Stražare (eng. Watchers) i mnoge druge epitete koji su im bili dani, a koji nam govore da su oni također bili Svjetleći. Svjetleće također možemo pronaći i u Bibliji u kojoj se oni smatraju Božjim Anđelima. Egipatski naziv Neteru se također može prevesti Stražar (eng. Watcher) što je također i značenje imena Esen. Eseni su bili židovska sekta za koju se tvrdilo da stoji iza pisanja "Svitaka s Mrtvog mora" (Dead Sea Scrolls). Ime Eseni ili "Essees" dolazi od židovskog značenja "Održavatelj" ili "Stražar" i oni su se nazivali "Stražari", "Sinovi svjetlosti", "Sluge božje".
Jedan važan etimološki rad je opet ukazao da je Sumeria dom Svjetlećih. Ime "Sumer" dolazi od riječi "Shumer" koja doslovno znači "Zemlja Stražara" (eng. "the Land of the Watchers"). To nije bila niti jedna druga do biblijska zemlja "Shin'ar" što znači "Mjesto Svjetlećih".
Sumerska riječ "El" se često prevodi kao "Bog" i u Bibliji riječ Elohim se često nepravilno prevodi kao Gospodin Bog, ali to je zapravo množina riječi El. El znači "Sjaj". Semitsku riječ El možemo pronaći u mnogim drevnim jezicima. Npr. anglosaksonska riječ "Aelf" ("Elf" ili "Nadnaravno biće") znači "Sjajno biće" pa bi tako "El" trebali prevoditi, ne kao Bog, već kao "Onaj koji Svijetli", a Elohim koji je množina bi trebao biti preveden kao "Oni koji Svijetle". Ovo je najčešće upotrebljavan termin za Boga u Starom Zavijetu. Ukoliko kod čitanja Biblije zamijenimo termin "Gospodin Bog" sa Svjetleći, primijetiti ćete značajnu razliku i vidjeti ćete Bibliju kako je originalno napisana.
Skupina pod nazivom "Nephilim" ili "Stražari" imala je zadaću da čuva rajski vrt. Ali kako stoji u Knjizi Proroka Henoka (eng. "The Book of Enoch") oni su se počeli miješati sa autohtonim stanovništvom. Henok je bio Noin pradjed, sin Jareda (Knjiga Postanka 5:18). Ova knjiga danas ne ulazi u kanonske knjige i većina kršćanskih crkvi je smatra pseudoepigrafom, međutim Etiopska Ortodoksna Crkva je do dan danas smatra kanonskom knjigom. U sedmom poglavlju knjige piše o miješanju Nephelim-a sa autohtonim stanovništvom:
Kada se u te dane sinovi ljudski namnožili, rodiše im se kćeri, ljupke i lijepe. Kada ih ugledaše anđeli, sinovi neba, zaljubiše se u njih, međusobno govoreći: "Izaberimo za se žene iz roda čovječjega i začnimo djecu". Njihov vođa Samjaza, na to reče: "Bojim se da ste možda nesposobni za taj pothvat; Te da ću ja patiti zbog tog teškog zločina." Ali oni mu odgovoriše: "Prisežemo; I obavezujemo se da svoje nakane nećemo promijeniti, nego ćemo završiti sto smo naumili." Potom svi prisegnuše, i obvezaše se uzajamnim prokletstvima. Ukupno dvije stotine njih siđoše na Adis, vrh planine Armon. Te se planina, stoga naziva Armon, jer su na njih prisegnuli i obvezali se uzajamnim prokletstvima. Ovo su imena njihovih poglavara: Samjaza, koji im bijaše vođa, Urakabarameel, Akibeel, Tamiel, Ramuel, Danel, Anane, Zavebe, Samsaveel, Ertael, Turel, Jomjael, Arazjal. To bijahu poglavari dvjesto anđela, a svi bijahu s njima.
Iz ovog sjedinjenja nastala je hibridna rasa, Rasa divova:
Potom svaki izabere i uze ženu, kojoj se približi i s njom nastani; podučavahu ih vradžbinama, zazivima, i razlikovanju korijenja i drveća. Žene potom začnu i rode divove. I svaki bijaše visok 300 lakata. Oni proždriješe sve što ljudski rad stvori, te postade nemoguće nahraniti ih. Kada se okrenuše protiv ljudi, kako bi ih proždirali. I kada počeše ranjavati ptice, zvijeri, gmazove i ribe, kako bi im jeli meso i pili krv. Tada zemlja prezre nepravedne.
U osmom dijelu se opisuje kako su ovi buntovnici prenosili znanje i učili ljude borbi i kako da naprave oružje:
Azaziel je, štoviše, podučio ljude izradi mačeva, noževa, štitova i oklopa, izradi zrcala, uporabi boje, uljepšavanju obrva, uporabi svakovrsnog dragog i probranog kamenja i svim vrstama boja, te bijaše svijet izmijenjen. Bezbožnost se širila; bludničilo se posvuda, i oni su griješili i pokvarili se na sve načine. Amazarak je podučio sve vračeve i djelitelje korijenja; Armers je podučavao razrješavanje vradžbina; Barkajal je podučavao promatrače zvijezda; Akibeel je podučavao o znakovima; Tamiel je podučavao astronomiju; A Asaradel je podučavao kretanje mjeseca. A ljudi, bijahu uništeni, plakahu; i njihov glas odjeknu do nebesa.
Sve ovo je bilo viđeno kao narušavanje zakona postavljenih od Svjetlećih koji su bili posesivni o svojim znanjima. Deveto poglavlje:
Tada Mihael i Gabrijel, Rafael, Surijal i Uriel pogledaše dolje s nebesa i vidješe koliko je krvi proliveno na zemlji, i svu nepravdu koja na njoj bijaše počinjena, te rekoše: To je glas njihova plača. Zemlja lišena svoje djece kriknula je čak do nebeskih vrata; A sada se vama o nebeski sveci, ljudske duše žale, govoreći: "Postignite za nas pravdu kod Svevišnjega." Potom rekoše svome Gospodinu , Kralju: "Ti si Gospodar gospodara, Bog bogova, Kralj kraljeva. Prijestolje tvoje slave je za sve vijeke vjekova i tvoje Ime se na vijeke sveti i slavi. Ti si blagoslovljen i slavljen. Ti si sve stvorio; Ti imaš moć nad svim stvarima; i sve su stvari pred Tobom otvorene i vidljive. Ti sve imaš, ništa od Tebe ne može biti skriveno. Ti si vidio sto je učinio Azazijel, kako je sve vrste podučavao nepravdi na zemlji, razotkrivši svijetu sve skriveno što se čini na nebesima. Samjaza je također podučavao vračarstvu; njemu si dao vlast nad njegovim drugovima. Zajedno su otišli kćerima ljudskim; ležahu s njima; onečistiše se; I otkriše im zločine. I žene su rodile divove. Tako se čitava zemlja ispunila krvlju i nepravdom. Gledajte sada duše mrtvih koje plaču. I kukaju sve do nebeskih vrata. Njihove se jadikovke uzdižu; one ne mogu pobjeći od nepravde koja je počinjena na zemlji. Ti poznaješ sve stvari, prije nego sto nastanu. Ti znaš te stvari i ono sto su učinili, pa ipak nam ne govoriš. Što bi smo im na temelju toga trebali učiniti.
Henok, pisac koji je bio podučen od strane Svjetlećih, je nakon toga bio angažiran kao vjesnik ili posrednik između Svjetlećih i "Onih koji su Pali", koji su odlučili napustiti svoju "božanstvenost" da bi živjeli među ljudima. On je bio poslan da kaže buntovnicima da im je presuđena ozbiljna kazna i da će ubrzo biti kažnjeni.
U kratko, kazna je bila Potop. Kao da su Svijetleći htjeli oprati grijehe, koji su na Zemlji bili stvoreni od njihove vlastite vrste – "Onih koji su Pali".
Poglavlja od 7-16 prevedena na hrvatski možete naći na ovoj stranici: Knjiga Proroka Henoka

__________________________________
Reach higher, no turning back.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
 
Rajski vrtovi - Eden
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Forum o misterijama :: Misterije sveta... :: Biblijske misterije-
Skoči na:  
Free forum | © phpBB | Besplatan Forum međusobnog pomaganja | Kontakt | Signalizirajte zloupotrebu | Napravi bezplatan blog