Forum o misterijama

Sve misterije sveta na jednom mestu
 
PrijemPortalKalendarČesto Postavljana PitanjaTražiLista članovaKorisničke grupeRegistruj sePristupi

Delite | 
 

 Nebotejci

Ići dole 
AutorPoruka
VampireWolf
Admin
Admin
avatar

Ženski Broj poruka : 854
Iskustvo u misterijama: : 2115
Agent level: : 13
Datum upisa : 22.06.2010
Raspoloženje : Ma opusteno
Fan misterije : Sve, apsolutno sve!

PočaljiNaslov: Nebotejci   Uto Jun 25, 2013 10:06 pm

Nabatejci su prvi put spomenuti u 4. st. pr. Hr. u Vavilonskim istorijskim spisima u koji ih opisuju kao stanovnike pustinje koji se u početku bave isključivo ovčarstvom,da bi se kasnije izrazili i u umjetnosti (grobnice u Medain Salehu, a zatim Petra). Prema starim istoričarima, oni su bili jedini narod Bliskog Istoka, koji su imali demokratsku vladavinu.
Zahvaljujući dobrom položaju Petre, Nabatejci su počeli zarađivati opskrbljujući karavane vodom ihranom, te vršili razmjenu robe.

Prvi poznati kralj je Areta i spominje se u Drugoj knjizi Makabejaca u svezi događaja koji se dogodio oko 168. pr. Hr.
Njegovi nasljednici Areta II (115-96 pr. Kr.) i Obod I (96-86 pr. Kr.) su nastavili s ekspanzionističkom politikom posebno prema Seuklidskom kraljevstvu.
85. pr. Hr. Areta III (86-62 pr. Hr.) je osvojio Damask, prestonicu današnje Sirije..
Do 1. st. pr. Hr. Nabatejska trgovačka mreža se proširila, uključujući nekoliko karavanskih odmorišta na jednom velikom području od Hegre do gradova Negev, Oboda, Mampsis i Sobata.

Nabatejsko kraljevstvo nije imalo čvrste granice koje su većinom zavisile od vojne nadmoći vladar u odnosu nagranične države. Generalno gledano Nabatejsko kraljevstvo se pružalo od juga Sirije do Akaba zaljeva, uključujući Negev, Sinaj, Trans-Jordan, dio Arabije sve do Hegre. Zajednice nabatejskih trgovaca su se smjestile u važnijim lukama Istoka (Sidon) i Zapada (Pozzuoli, blizu Napulja) i u Rimu.

Odnose, iako vrlo zategnute, sa susjednim Jevrejima obilježavala je politika neagresije, i u isto vrijeme su Nabatejci uspjeli jako odoljeti nadmoći Rima i sačuvati svoju nezavisnost.

Petra se proširila ogromnoj dolini između planina Umm el Biyara i Jebel el Khubtha, gdje Wadi Mousa, Wadi Mataha i Wadi Turkmaniya utječu u jednu sezonsku rijeku Wadi Siyagh.Odnosi s glavnim trgovačkim grupama i rastuće bogatstvo su od Petre načinili pravi kosmopolitanski grad, što se najbolje vidi na brojnim spomenicima u stijenama koje su podigli Nabatejski vladari. Petra je obogaćena u samo nekoliko desetljeća zahvaljujući doprinosu utjecaja Sirije, Egipta i helenističkog svijeta, i tako ujedinila različite arhitektonske i dekorativne kanone u jedan jedinstveni jezik. Na svom vrhuncu najvjerojatnije je imala između 30 i 40 hiljada stanovnika od kojih se većina bavila trgovinom.

Vladavina Arete IV (8 pr. Kr.- 40 AD) se smatra zlatnim razdobljem monumentalnog graditeljstva Petre, tada je sagrađen Veliki hram, te su izvršene brojne urbanističke promjene da bi se Petra učinila dostojnom prijestolnicom bogatog i moćnog Nabatejskog naroda. Takvo bogatstvo je samo skrivalo vojnu slabost Nabatejaca. Rimski građanski rat je već ugrozio Petru. Areta II koji je 65 pr. Hr.osvojio Jerusalim morao se povući pred Pompejem, te su Rimljani opkolili Petru, no nisu je osvojili.

Gora situacija je bila kad su se Nabatejci za vrijeme vladavine Malchus-a I (59-30 pr. Hr.) udružili s Partima protiv Rimljana, što je dovelo do toga da Rimljani grade nove karavanske putove kroz Arabijui na taj način sve više i više marginalizirali Petru, tako da je vladavina Arete IV ujedno predstavljala vrhunac i početak kraja Petre.
Shakila, zaboravljena Kraljica Nabatejaca

Posljednji Nabatejski kralj Rabbel II (70-106 AD) je predosjećao što će se dogoditi pa je premjestio prijestolnicu u Bozrah. Rimske trupe su napredovale kroz Siriju, Judeju,Egipat i 106. car Trajan je osvojio Petru i pripojio je Provinciji Arabiji. Za vrijeme rimske okupacije nastavila se izgradnja grada, no drugi karavanski centri kao Palmyra i Jerash su cvjetali i tako je važnost Petre slabila. Petra je ponovo postala trgovački centar za vrijeme Dioklecija 293. AD kad ju je proglasio prijestolnicom provincije Palestina Taertia.
U Hrišćanskom razdoblju mnoge su građevine pretvorene u crkve, a poslije potresa 663. Petra je potpuno uništena, te je još jednom je probuđena iz zaborava kada je u 12. st. služila kao utvrda Krstašima...

Zaborav i ponovno otkriće Petre


Poslije 1189, kada je Saladin osvojio Mojsijevu dolinu, Petra je zaboravljena za zapad. Samo su neki znanstvenici znali za grad u stijeni iz grčkih, rimskih, vizantskih i arapskih pisaca, ali siromašnih detaljima. Najvažniji istraživač je David Roberts, koji je inače mnogo putovao praveći crteže, te nakon što jepročitao Labordovu knjigu odlučio doći u Petru. Zahvaljujući bogatim sredstvima uspio je pridobiti lokalno stanovništvo i ostati 5 dana, no ne bez problema kao što su napadi, pljačke.

Bio je oduševljen Petrom, te nam je ostavio mnoge crteže.

Do kraja prvog svjetskog rata Petru su istraživali njemački arheolozi, a od 1921. britanski, da bi danasna području Petre radile 2 američke škole (University of Pennsylvania i Brown University) te švicarskaškola iz Bassela.

Wadi Mousa (Mojsijeva dolina)

Mojsijeva dolina predstavlja ulaz u Petru. Nalazi se na mjestu drevne Gaie, prvog naselja Edomaca, i kasnije u 6 st. pr. Hr. doma Nabatejskih kraljeva, prije nego se dvor preselio u Petru.

U gornjem dijelu sela nalazi se Ain Mousa (Mojsijev izvor), gdje je prema Bibliji Mojsije udario stijenu i potekla je voda. Kroz selo protiče i rijeka Wadi Mousa koja je podarila život nabatejsko prijestolnici. Iz Wadi Mousa se ulazi u Siq (vanjski Siq).

Đin blokovi

Iza Bab al Siq (Vrata Siqa), na mjestu gdje se dolina postepeno sužava nalaze se 3 strukture – tako zvani Đin blokovi, ogromni monolitni blokovi u obliku kocki, najvjerojatnije iz 1 st. pr. Hr.. Visoki su između 6 i 9 metara, a jedan od njih podupire piramidalnu strukturu, dok su strane drugog ukrašene četiri polustupa. Kapiteli, arhitravi su najvjerojatnije bili od mramora ili bronze i onda ugrađeni u stijenu, no danas su nam ostale samo rupe i urezi u koje su bili ugrađeni.Danas se smatra da su ovi blokovi najvjerojatnije bili grobovi u obliku kule, međutim kako riječ "Đin" u arapskom znači duh (dobar duh) tako se smatra da su ove strukture "kuće" duhova sagrađene da štite ulaz u Petru. Jedna druga teorija kaže da ove strukture predstavljaju boga Dusaresa, kojeg su Nabatejci prikazivaliu obliku kocke.
.Ove su strukture poznate također kao i Sahrij, što u arapskom znači cisterna. Ovo se možda čini čudnim jer strukture su potpuno nepogodne za funkciju cisterne, međutim još 23 slične kocke su nađene u Petri pored rijeka i izvora, tako da se može smatrati da su Djini čuvali najdragocjenije što jePetra posjedovala – vodu. Zbog ovoga bi trebalo obratiti pažnju na dugački horizontalni usjek u stijeni iza Djin blokova. To su ostaci kanala koji je dovodio vodu s Mojsijevog izvora u Petru.

Grobnica Obeliska (The Obelisk Tomb)

Poslije Djin blokova nalaze se grobnice Asirskog tipa. Obelisk grobnica duguje svoje ime 4 velikim obeliscima u obliku piramida koji dominiraju strukturom.Visoki su oko 6 metara i urađeni u punom reljefu u stijeni, te su najvjerojatnije nastali pod egipatskim utjecajem. Niša iza obeliska sadrži mušku statuu koja stoji, obučena po helenističkoj modi. Vrata su uokvirena stupovima, a iznad se nalazi dorski friz koji vodi do pogrebne komore u kojoj se nalazilo 5 grobova. Najvažniji grob je na zidu nasuprot ulazu u obliku acrosoliuma
. Najproširenija teorija kaže da je svaka piramida (obelisk) – nefesh - predstavljao jednog od umrlih, tako da je grobnica najvjerojatnije bila namijenjena za četiri osobe, tako da se peti mogao prikazati na novi način – podići acrosolium. Pak, ako su, s druge strane, obelisci i statua iz istog razdoblja, to pokazuje kontinuitet drevnih pogrebnih običaja kombiniranih s grčko-rimskim zapadnim utjecajima.Takođe postoje autori koji smatraju da su obelisci zapravo zaštitnici grada. Koja god teorija je tačna, činjenica je da je grobnica datirana u prvu polovinu 1. st. AD.

Khasneh (Riznica)


Khasneh (riznica u prijevodu s arapskog) je jedan od najpoznatijih i najočuvanijih spomenika u Petri, zahvaljujući svom položaju koji ga je očuvao od prirodnih elemenata.Ova struktura je isklesana u okomitoj stijeni na mjestu gdje Siq oštro skreće u desno. Fasada, visoka oko 40 metara i oko 30 metara široka, podijeljena je u dvije kompozicije.Donja kompozicija je sačinjena od portala sa zabatom i šest korintskih stupova visine od oko 12 m. Iako se čini suprotno samo su 2 centralna stupa slobodna, dok su ostala četiri vezana za podlogu. Dvije velike grupe konjanika urezane u visokom reljefu između vanjskih dijelova najvjerojatnije su prikazi Dioskurida. Ove statue su jako uništene kao i ostalih devet reljefnih figura ali samo dijelom zahvaljujući prirodnoj eroziji, glavna oštećenja su nastala od hrišćanskih i muslimanskih borbi, jer pažljivim promatranjem mogu se vidjeti oštećenja nastala rafalima iz vatrenog oružja.

Friz iznad stupova se sastoji od lišća i voluta s vazama uokvirenim sa grifonima, ova dekoracija upotpunjuje tympanum koji u sredini je imao Gorgoninu glavu (prema nekim autorima to je Orao s raširenim krilima). U uglovima arhitrava dva lava ili sfinge imaju funkciju akroterija. Gornji dio potkrovlja koji odvaja dvije kompozicije predstavlja neprekinut niz rozeta. Gornja kompozicija je podijeljena na tri dijela. U centralnom dijelu je tolos s koničnim krovom na čijem vrhu je urna po kojoj je cijela građevina dobila ime Khasneh (Riznica) jer su Arapi vjerovali da su se unjoj nalazila neizmjerna bogatstva. Tolos je okružen poluzabatima koji su poduprti kutnim stupovima.Dvije niše su naslonjene na zid i nalaze se između dva para polustupova. Četiri figure koje ukrašavaju poluzabate i dvije sa strane tolosa su identifikovane kao Amazonke sa sjekirom u desnoj ruci (iste kao Amazonke iz Male Azije).

Dvije skulpture u nišama predstavljaju krilatu Niku. Ženska statua u interkolonu između dva stupa tolosanije još sa sigurnošću identificirana. U lijevoj ruci drži rog obilja a u desnoj pateru simbole božiceTyche, međutim na akroteriju oko apex zabata nalazi se solarni disk između ušiju goveda uokviren s još dva roga obilja. Ovi simboli se vežu uz Izidu. Na osnovu ovih činjenica danas se smatra da ova statua predstavlja Izidu koja se asimilirala s Tyche i Al Uzzom..Ova identifikacija je poduprta prikazima Tyche-Izide na aleksandrijskim vazama.

Neprekinuta entablatura s frizom s vijencem listova i orasima nalazi se iznad kapitela druge kompozicije, dok se umjesto akroterija nalaze četiri ogromna orla. Unutrašnjost građevine, u odnosu na fasadu je manje impozantna, a sastoji se od vestibula 14 metara širokogi dubokog oko 6 metara sa 8 stepenica koje vode u centralnu prostoriju površine od oko 4 metra2 s čije tri strane se nalaze manje prostorije. Jedini ukrasi su zabati iznad vrata. Dvije slične male prostorijenalaze se sa strane vestibula.Najveća debata se vodi oko datacije spomenika. Danas se odbacuje ideja da je Khasneh podignut za vrijeme Hadrijanove posjete Petri (129 ili 130 AD), da bi se sve više prihvaćala ideja da je sagrađen odsredine 1. st. pr. Kr. do sredine 1. st. AD.

Takođe se još uvijek ne zna namjena Khasneha: grobnica ili hram? Raspored unutarnjih prostorija iprisutnost niša u kojima su se najvjerojatnije nalazili sarkofazi upućuju na grobnicu. Ako je to grobnica, postavlja se pitanje čija? Ovako lijep spomenik mogao je biti samo grobnica kralja, no kojeg? Prema dataciji to bi mogli biti Aretas III Philhellen, Obodas II ili Aretas IV, koji je odgovoran za urbanu obnovu Petre.
Ovo pitanje ostaje još uvijek otvoreno...

Mozaik iz pravoslavne crkve u Petri

Put ka Mrtvom moru vodi pored rezervata Dana u kojem živi 37 sisara, 190 ptica i 600 vrsta endemičnih biljaka. Tu se nalazi i selo staro 6.000 godina. Dana i Mrtvo more od antičkih vremena privlačili su posetioce. Nedavno je opovrgnuto mišljenje da u Mrtvom moru, najnižoj tački planete, nema živog sveta. Iako je četiri puta slanije od običnog, izuzetno je toplo i najlepše je kupati se, odnosno plutati, rano ujutru ili predveče. Osećaj je jedinstven. Tuširanje posle plutanja u Mrtvom moru je poseban ugođaj. Najbolji način da sperete so sa kože, koja na vrućini počinje da isparava, je kupanje u vrelim izvorima koji se nalaze na rezervatu Dana. To je, uostalom, činila i Kleopatra, kojoj je ulepšavanje bila draga kozmetička veština.

Samo 15 kilometara odatle nalazi se planina Nebo, sa koje je Mojsije video obećanu zemlju i kao uspemena na taj događaj nalazi se njegov štap obavijen zmijom. Velika je verovatnoća da su po planini NEBO i dobili ime Nebotejci ili Nabatejci. Reč Nebo očigledno ima značenje samo u srbskom jeziku, što može da odredi i poreklo Nebotejaca ( Nebeski narod ).


__________________________________
Reach higher, no turning back.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
 
Nebotejci
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Forum o misterijama :: Misterije sveta... :: Misterije drevnih civilizacija-
Skoči na:  
Free forum | Muzika | Pop, Varieties | © phpBB | Besplatan Forum međusobnog pomaganja | Kontakt | Signalizirajte zloupotrebu | Napravi bezplatan blog