Forum o misterijama

Sve misterije sveta na jednom mestu
 
PrijemPortalKalendarČesto Postavljana PitanjaTražiLista članovaKorisničke grupeRegistruj sePristupi

Delite | 
 

 HERMETIČKI UNIVERZUM

Ići dole 
AutorPoruka
VampireWolf
Admin
Admin
avatar

Ženski Broj poruka : 854
Iskustvo u misterijama: : 2115
Agent level: : 13
Datum upisa : 22.06.2010
Raspoloženje : Ma opusteno
Fan misterije : Sve, apsolutno sve!

PočaljiNaslov: HERMETIČKI UNIVERZUM   Uto Jun 25, 2013 10:23 pm

Corpus Hermeticum pruža sliku struktura hermetičkog univerzuma. Na vrhu je Desetka ili Dekada. Tamo se nalazi Bog sam za sebe. Za njega su hermetisti govorili da ne može da se oseti i iskusi. On je Otac svega, iznad je i izvan svega, ali je istovremeno u svemu. Iako nemanifestovan, on je najmanifestovaniji. Jedino Hermes Trismegistus ima pristup Dekadi.

Ispod Dekade se nalazi Devetka ili Eneada. Eneada nije stvorena niti je nastala od Boga, već predstavlja Nus ili Um Boga koji se naziva istovremeno Prvim intelektom, Prvom svešću, Prvom svetlošču ili Dušom Boga. Nus povezuje Boga sa Njegovom celokupnom kreacijom, božanstvima, mineralima, planetama, životinjama i čovekom. Uz pomoć Nusa, čovek se oslobađa tamnice fizičkog sveta i rasplamsava se svetlošću gnoze. Rasprava o Osmom i Devetom daje posvećeniku uputstva kako može da se podigne do Eneade. Time on u sebi prevazilazi podela između Boga i Božje kreacije.
Buđenje unutrašnjeg bića, hermetista iskazuje sledećim rečima: “Svaki čovek i svaka žena biće božanstvo”.

Osmica ili Ogdobad je sfera u kojoj se manifestuje Reč Boga (Logos), koja dolazi iz Nusa. Zbog toga hermetisti i kažu da je Logos sin Nusa. Logos je oličen u Hermesu Trismegistusu. Kada posvećenik stigne do Ogdobada, tada se on povezuje sa Hermesom Trismegistusom u svojstvu Logosa ili Svete reči koja dolazi od Božjeg Nusa. Hermetisti se Hermes Trismegistus u Ogdobadu pojavljuje kao ljudski učitelj.


Da bi to postigao, hermetista treba da prođe kroz “ponovo rađanje kako bi stekao ogdogoadičku prirodu”, čime postaje gospodar sedam planetarnih sfera i snaga sudbine. Ogdobad predstavlja ekspanziju Božjeg Uma kroz proces vremena i prostora, a povezuje se i sa fiksnim zvezdama, božanstvima i blaženim dušama, što su sve "akhu" ili duše Atum-Re, najvišeg egipatskog boga tvorca.

Hebdomad ili Sedmica predstavlja zbir od sedam planetarnih sfera kojima upravlja sudbina. Hermetista treba da napreduje iznad sedam planetarnih sfera Hebdomada, kako bi nadišao ograničavajući uticaj planeta, pri čemu postaje pneumatik “čovek od duha”.

Arapski uticaj

Helenski hermetisti su se tokom 6 veka n.e. povlačili pred prodorom pobedonosnog hrišćanstva, ali je zato hermetičko nasleđe prešlo u ruke tolerntnijih Arapa. Kada su Arapi oko 640. godine osvojili Egipat, odmah su se dali u posao prevođenja preživelih hermetičkih rukopisa. Piramide su ih asocirale na Hermesa, pa su ih nazvali po njegovom imenu (na arapskom “hirmis”). Njihovi prevodi hermetičkih spisa su nekoliko stotina godina pružali glavnu inspiraciju brojnim misliocima renesanse i srednjeg veka.

Iako se ime Hermesa ne spominje u Kuranu, prvi islamski mislioci su ga brzo identifikovali sa Idrisom koji je u islamskoj Svetoj knjizi pomenut dva puta (sura 19.57 i 21.85), kao pravednik i prorok koji je uzdignut na “jedno uzvišeno mesto” i koji beše postojan tako da ga je Bog uveo u milosrđe svoje među pravednicima. Arapski mistici su nazivali Hermesa tri puta veliki, smatrajući ga za inicijatora u misterije božanske nauke i mudrosti, a uvažavali su ga osnivača alhemije i kao velikog pesnika.

Smatrali su da postoje “deca Merkura” koji su imali Hermeseve karakteristike, što su preuzeli srednjovekovni evropski astrolozi koji su na svojim astrološkim mapama prikazivali kraj Hermesa grupu ljudi čiji je on zaštitnik, što su obično pisci, trgovci, magovi ili muzičari. Bahaulah, osnivač bahaizam, napisao je u jednoj verskoj knjizi da je Idris bio prvi čovek koji se posvetio filozofiji, da su ga neki nazivali Hermes, a da na mu svi jezici daju posebno ime.


Kalid Ibn Jazid (Khalid Ibn Yazid, oko 650 n.e.) je u prvom arapskom alhemijskom radu Knjizi sanduka, naveo da je Hermes živeo pre potopa i da je, saznavši za nastupajuću katastrofu, sagradio piramide kako bi u njima sačuvao tajna znanja. U tom delu, Jazid navodi: ”Iznenada sam se osetio kako sam povučen u vazduh i kako pratim put Sunca i Meseca. Onda sam video u svojoj ruci pergament pod naslovom – To što odbija mrak i čini svetlost da sija. Na tom pergamentu su bile iscrtane figure koje predstavljaju sedam neba, sliku dve velike sjajne zvezde i pet lutajućih planeta kako idu u suprotnom pravcu. Svako nebo je bilo okruženo zapisom u zvezdama. Onda sam video starinu, najljupkijeg čoveka kako sedi na balvanu. Na sebi je imao belo odelo, a u ruci je držao...knjigu. Ispred njega su bile predivne posude, najlepše koje sam ikada video. Kada sam priupitao tog starca kako se zove, rečeno mi je: - On je Hermes Trismegistus, a knjiga koja je pred njim je jedna od onih koje sadrže objašnjenje tajni koje krije od ljudi. Zapamti dobro sve što vidiš i što pročitaš ili čujueš, kako bi to opisao ljudima posle tebe. Ali ne idi izvan onoga šta ti se naredi.”

Sabijanci iz Harana u Mesopotamiji su oko 830. godine prihvatili Hermesa Trismegistusa za svog proroka i Corpus Hermeticum za svoju svetu knjigu. Izborivši se za vreme muslimanske vladavine za status manjine, dobili su podršku islamskih vladara da svoj glavni grad pretvore u centar filozofije, medicine i misticizma. Njihov najpoznatiji filozof Tabit ibn Kura (Thabit ibn Qurra, 836-901) pronašao je jednačinu za prijateljske brojeve (Tebitov broj), reformisao Ptolomejov sistem, osnovao statiku, objavio više radova o Suncu, pisao o alhemiji i doprineo razvoju algebre i geometrije. U jedna od značajnijih dela sabijanse tradicije spada i Knjiga Riznice Aleksandra iz 10. veka koja govori o pravljenju talismanskih prstenova Meseca, Sunca, Venere, Merkura, Marsa, Jupitera i Saturna. .Sabijanci su prevodili dela grčkih autora na arapski, nadograđivali grčku filozofiju i snažno uticali na nauku i intelektualni duh Bagdada i celog arapskog sveta. Uticaj Sabijanaca je počeo da opada oko 950 godine kada su bagdadski kalifi počeli da uvode striktnu islamsku ortodoksiju zbog čega su mnogi hermetisti bili prinuđeni da pritaje svoje učenje ili da zamene Hermesa za Muhameda. Na istorijskoj sceni su se održali sve do 1258. godine, kada su Mongoli uništili njihov poslednji hram.

Uticajni arapski grimoar astrološke magije Picatrix, napisan u 10. i 11. veku, napominje da je Hermes, milosrdni sveštenik, filozof i mag, prvi na svetu podizao statue i da je sa njima mogao da kontroliše tok Nila u zavisnosti od kretanja Meseca. U Picatrix-u se Hermesu da je znao da postane nevidljiv i da je podigao veličanstveni hram Sunca. U najveće zasluge mu Picatrix ubraja to što je podigao veliki grad Adocentina (Adocentyn) u istočnom Egiptu dužine 12 milja sa četiri kapije okrenute prema četiri strane sveta. Stavio je na istočnoj kapiji Orla, na zapadnoj Bika, na južnoj Lava, a na severnom Psa. Figure ovih životinja su umele da govore i niko nije mogao da uđe u grad bez njihove dozvole. Zasadio je drveća u centru grada, a jedno od njih je bilo tako veliko da je nosilo plod svih generacija. Blizu drveta je bio svetionik koji je svaki dan menjao boje čime je u različitim bojama osvetljavao grad sedam dana u nedelji. U blizini grada nalazila se voda sa obiljem riba.

Arapska hermetička tradicija prva pominje čuvenu Smaragdnu tablu (Tabula Smaragdina) u Knjizi o tajni stvaranja i umetnosti prirode, koja je napisana između 650. i 830. godine, kao i u Tajni nad tajnama (Kitab sirr al-asrar), enciklopedijskom delu napisanom u 10. veku na arapskom jeziku koje obrađuje teme iz etike, fiziognomije, astrologije, alhemije i magije. Gotovo je izvesno da su tekst Smaradne table Arapi preuzeli iz nekog izgubljenog grčkog izvora. Sama tabla nije sačuvana, ali hermetisti veruju da je nekada stvarno postojala. Alhemičari su smatrali da Smaragdna tabla, u kojoj se pojavljuje čuveni hermetički aksiom ”kako dole, tako gore” krije tajnu Veledela i da će onaj koji je u potpunosti bude shvatio biti u stanju da napravi zlato od neplemenitog metala.

__________________________________
Reach higher, no turning back.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
 
HERMETIČKI UNIVERZUM
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Forum o misterijama :: Misterije sveta... :: Paralelni svetovi-
Skoči na:  
Free forum | © phpBB | Besplatan Forum međusobnog pomaganja | Kontakt | Signalizirajte zloupotrebu | Napravi besplatan blog